LI-62A7179F07FED
top of page
Zoeken

De 5 onmisbare eigenschappen van een echte sales professional


Wanneer is iemand geschikt voor dat verschrikkelijk vak genaamd ‘sales’? Tijdens een crisis wordt het werven van nieuwe klanten ineens belangrijker dan ooit. Veel organisaties gaan direct opzoek naar ‘sales talent’. Hier kleeft ook een groot risico aan vast. Als je niet het juiste sales talent aanneemt, ben je vaak nog verder van huis. En dan zijn goede sales professionals ook nog eens erg schaars..

Daarom word ik de afgelopen weken vaak om advies gevraagd: waar voldoet een goede sales professional nou eigenlijk aan? Hoe weten we dat we de juiste keuze maken? Als ik het antwoord op deze vraag 5 jaar geleden al wist had mij, maar ook de wederpartij, dit veel tijd en frustratie gescheeld.Inmiddels heb ik veel commerciële mensen zien komen en gaan. En toegegeven zijn er ook behoorlijk wat mensen die het sales vak hebben verlaten nadat ze met mij hebben samengewerkt. (Autsj..) Daarom heb ik inmiddels een lijstje samengesteld dat ik graag deel. De 5 onmisbare eigenschappen van een echte sales professional.


  1. Gedreven & mentaal sterk Een salespersoon zal in zijn of haar werk continu te maken krijgen met tegenslagen. Hoe vaker je dit al hebt meegemaakt hoe dikker je huid. Tegenslag hoort er nou eenmaal bij, het gaat erom hoe je er mee om gaat.

  2. Lef Angst is nooit een goede raadgever. Jouw ideale salespersoon denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Wordt iemand zenuwachtige voor ambitieuze doelstellingen? Realisme is goed maar een flinke dosis lef gaat helpen in groei.

  3. Zelf kritisch Hij of zij staat open voor feedback, leest het boek persoonlijk leiderschap van Steven Covey elk kwartaal opnieuw en blijft, op welk niveau dan ook, extreem kritisch op zijn of haar eigen werk. Zoekt jouw sollicitant naar oplossingen buiten zijn of haar cirkel van invloed? Dan moeten de alarmbellen aangaan.

  4. Nieuwsgierig Ook de niet sociaal wenselijke vragen worden gesteld. Iemand wil het écht begrijpen. Stelt iemand jou naast ‘power-vragen’ ook ‘pijn-vragen’? Dan zou je nog wel eens de juiste tegenover je kunnen hebben.

  5. Inspirerend & energiek Maar let op: Less is more. Kan iemand kort en bondig, maar daadkrachtig communiceren? Dan heb je de juiste te pakken. Niemand houdt ervan als de ander het gesprek domineert en alleen maar aan het woord is. Zenden is bijna nooit de oplossing.

Kortom, mijn advies? Zoek geen CV, maar een persoonlijkheid. Waar vind jij dat de beste sales man of vrouw aan moet voldoen? Laat het ons weten!

248 weergaven

Comments


bottom of page